понеділок, 9 листопада 2015 р.

Україну очікує судова реформа - П.Порошенко

На цьому тижні проект судової реформи буде внесено до парламенту. Про це заявив президент Петро Порошенко, відкриваючи обговорення питання про конституційні зміни щодо судової реформи на 14-му засіданні Національної ради реформ, інформує прес-служба глави держави.
«Сьогодні – фінальна дискусія. За її підсумками, враховуючи обговорення, я найближчим часом, на цьому тижні, збираюся внести узгоджений проект до Верховної Ради», – повідомив Порошенко.
Він процитував статтю 6 «Справедливий суд» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і заявив:
«Це наш дороговказ. Саме такий справедливий суд ми маємо збудувати в результаті судової реформи».
Глава держави висловив сподівання, що сьогодні консенсус буде знайдено, і Верховна Рада ухвалить ці зміни в першому читанні на поточній сесії із тим, щоб на наступній сесії прийняти їх остаточно. Президент підкреслив, що судова реформа – найбільш очікувана у суспільстві.
«Вона – гарантія приходу до країни інвестицій, гарантія ефективної боротьби із корупцією, щоби ті, хто пійманий на корупції, були не лише затримані, але й засуджені. По великому рахунку, судова реформа – це гарантія справедливості. Сьогодні ми маємо забезпечити її. Ми вже зрозуміли ціну свободи, і зараз починаємо розуміти ціну справедливості», – заявив президент.
Він також назвав найважливішими складовими проекту очищення та оновлення суддівського корпусу через персональне оцінювання кожного судді, а також жорсткий контроль за видатками суддів на предмет їхньої відповідності доходам.
«Це і боротьба з так званими «колядниками», «подарунками», які за красиві очі чи за червоні дипломи суддям не даруються – як правило, подарунки пов’язані з неправосудними судовими рішеннями», – відзначив президент.
Ще одним ключовим положенням судової реформи Порошенко назвав скасування суддівської недоторканості.
«Ми маємо захистити суддів від хабарів і спокус, в тому числі і через невідворотність покарання, захистити від тих чи інших політичних діячів, які будуть позбавлені можливості тим чи іншим способом мотивувати суддів на неправосудні рішення», – сказав глава держави.
Для вирішення цих питань пропонується створити новий орган – Вищу раду правосуддя, до компетенції якої належатимуть такі важливі питання, як внесення подання про призначення судді, ухвалення рішення про звільнення судді з посади і переведення судді з одного суду до іншого.
«Суддя позбавляється того абсолютного імунітету, який він має зараз. Імунітет буде обмежуватися виключно функцією відправлення правосуддя. Суддя не може бути притягнутий до відповідальності за рішення, яке він приймає. Але скоєння будь-якого іншого правопорушення, починаючи зі створення дорожньо-транспортної пригоди і закінчуючи отриманням хабара, створює можливість для прямого і безпосереднього притягнення судді до відповідальності», – наголосив президент.
Він також звернув увагу на нову підставу для звільнення судді – неможливість пояснити легальність джерел походження майна.

Немає коментарів:

Дописати коментар