понеділок, 9 листопада 2015 р.

Чи продемонструє Верховна Рада свою політичну відповідальність перед народом?

Українським парламентарям не можна проґавити нинішньої нагоди наблизитися до скасування віз, застерігає перед повторною спробою голосувань у Верховній Раді євродепутат від Естонії Урмас Пает. Він пригадує пам’ятний момент переходу його країни до безвізового режиму та каже: у всіх сенсах – політичному, практичному, емоційному чи культурному – скасування віз для естонців було періодом великого піднесення. До цього слід прямувати й українським урядовцям та парламентарям, бо ще є надія на звільнення українців від цієї перешкоди на шляху до об’єднаної Європи у першій половині наступного року.
Водночас, українським політикам є з кого брати приклад: Молдова вже перейшла до безвізового режиму, а Грузія виконала всі вимоги плану візової лібералізації та чекає у грудні остаточного позитивного рішення Брюсселя, – пояснює Віктор Долідзе, грузинський парламентар, співголова парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ, яка об’єднує європейських парламентарів та народних депутатів від кожної з країн Східного партнерства.
Голова комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС Андрей Пленкович зі свого боку очікує, що проєвропейська коаліція в українському парламенті продемонструє свою політичну відповідальність перед людьми.
«Візова лібералізація – це реальний та конкретний сигнал європеїзації українських громадян, – заявляє євродепутат. – Ідея полягає саме у набранні чинності безвізового режиму в наступному році, тому терміни такі стислі. Судячи з розмов із президентом Порошенком, прем’єр-міністром Яценюком, спікером Гройсманом та головою європейської дипломатії Моґеріні, яка відвідала Київ, очікуємо добрих та позитивних результатів (голосувань)».
У серпні голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер пообіцяв до кінця нинішнього року на основі оцінок «домашньої роботи» рекомендувати Україну, як державу, якій має бути наданий безвізовий режим. «Я ні на мить не сумніваюся, що держави-члени ЄС це підтримають», – заявив тоді Юнкер.
Втім, переговори між Єврокомісією та Україною щодо скасування віз розпочалися ще у 2008 році. Європейці висунули чітку умову: «безвізова угода» може бути укладена тільки за умови зусиль у боротьбі з корупцією та реформ в галузі прав людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар