понеділок, 9 листопада 2015 р.

Чи буде завтра "безвізовий" у парламенті?

 Народні депутати, яких звинувачують (і небезпідставно) у низькій продуктивності праці, цього тижня мають змогу реабілітувати себе в очах виборців. Парламентарії повинні визначитися з датою виборів у Маріуполі і Красноармійську (їх планується провести 15 листопада), продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, розглянути законопроекти про позбавлення українського громадянства осіб, які вчинили  злочини проти основ національної безпеки, визначитися з рентою на газ,  ухвалити закони про житлово-комунальні послуги і права жителів гуртожитків тощо. Усього за чотири пленарні дні депутатам належить розглянути 110 важливих питань. Найбільш актуальним з них є пакет із 12 законопроектів, які необхідно ухвалити для того, щоб ЄС мав підстави для лібералізації візового режиму.
Минулого четверга з їх ухваленням вийшов повний пшик: з усієї дюжини депутати дали цілковите “добро” лише на один закон — про трудових мігрантів. Решта документів “зарубали”, хоча за день перед голосуванням президент збирав голів фракцій і нагадував їм про важливість цього голосування. “Безвізовий” провал викликав обурення у суспільстві і чималий подив на Заході — європейці не могли збагнути, чому українські депутати шкодять своєму народові. Попри всі симпатії, в ЄС не думають давати поблажки друзям-українцям. Глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін передав застереження зарубіжних колег: якщо у найближчий час депутати Верховної Ради не ухвалять визначеного переліку законів, надання безвізового режиму українцям перенесуть на невизначений термін. Свій вердикт Європа оголосить 15 грудня.
На вихідних депутатські емоції трохи вляглися. Почувши “фе” від свого електорату, законодавці, схоже, тепер готові спокутувати вину. Вони пообіцяли у вівторок, 10 листопада, надолужити те, що “завалили” у четвер, 5 листопада. Задля цього хочуть працювати у посиленому режимі, до мінімуму скоротивши перерви і зайву говорильню. Всі тертя повинні були згладити у понеділок, під час роботи у профільних комітетах…
Максимально результативне голосування своїх колег за “безвізові” законопроекти гарантував голова пропрезидентської фракції Юрій Луценко.      Не допустити холостих пострілів обіцяють у пропрем’єрському “Народному   фронті”, де у четвер теж знайшлися свої “баби-яги”. Повну підтримку “європакету” висловила лідер “Батьківщини” Юлія Тимо­шенко. Саме ця фракція разом з радикалами Ляшка і представниками “Самопомочі” на очах представників ЄС, які навідалися у сесійну залу, значною мірою торпедували прийняття законів, які значно спрощують мандрівки українців до Європи.
Напередодні найбільше претензій у коаліції пред’явили саме соратникам ЮВТ, зокрема голові Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем’якіну. Його звинуватили у підігруванні представникам… колишнього режиму. Зокрема у тому, що схвалені у його комітеті антикорупційні законопроекти (про арешт і конфіскацію незаконно нажитого чиновниками майна) виписано так, що це дозволить екс-президентові Януковичу і членам його команди вивести з-під удару свої статки, заарештовані в Україні. Активісти кажуть, що з антикорупційного законопроекту хотіли вилучити норми, які давали право директорові Національного антикорупційного бюро для збереження речових доказів накладати попередній дводобовий арешт на майно або кошти фізичних або юридичних осіб, яких підозрюють у неблаговидних діях. У “Батьківщині” заперечують ці докори і кажуть, що діяли відповідно до рекомендацій ЄС, згідно з якими, мовляв,   спецконфіскація і реалізація вилученого майна можлива лише після остаточного рішення суду.
Свою аргументацію для виправдання непідтримки “єврозаконів” знаходять інші політичні сили. Надія на те, що гору візьме тверезий розум, то з’являється, то гасне. Показовий приклад: на засідання комітету з питань запобігання корупції, де мали у понеділок “утрясати” спірні моменти, із 22 членів комітету прийшли лише 11. Вчасно не з’явилися нардепи Береза (кандидат у мери Києва), Парасюк, Матейченко, Осуховський, Кривохатько, Гарбуз, Мирний, Артюшенко, Дунаєв, Ілюк, Ланьо. Схожа ситуація і з засіданням  комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — із 20 членів комітету з’явилися лише 7. Як іронічно зазначив блогер Роман Нейтер, зібралися лише ті народні депутати, у родичів яких немає віз…
Єврокомісія і Україна домовилися, що призначене на 10 листопада засідання у Брюсселі, яке мало бути присвячене безвізовому режиму, не відбудеться. Відтермінування сталося за ініціативою ЄС. Експерти кажуть, що перенесення цієї зустрічі вигідне для України, оскільки дає їй більше часу для виконання домашнього завдання, необхідного для отримання безвізового режиму. Тому голосування необхідних законопроектів у вівторок 10 листопада матиме вирішальну роль у подальшій співпарці з ЄС, депутати покажуть своє справжнє обличчя перед виборцями, європейська спільнота оцінить спражні прагнення українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар