неділя, 8 листопада 2015 р.

Британія погрожує вийти з ЄС


Британський прем'єр підготував лист главі Євроради.
Прем'єр Великобританії Девід Кемерон пригрозив виходом Великобританії з ЄС в листі главі Євроради Дональду Туску. Про це повідомляє The Guardian.
Однією з вимог британського прем'єра є досягнення угоди в рамках Євросоюзу щодо обмеження прав мігрантів з інших країн ЄС, які працюють у Великобританії, на отримання допомоги.
"Якщо ми не зможемо досягти такої угоди і якщо побоювання Великобританії будуть проігноровані, чого, сподіваюся, не відбудеться, то нам доведеться знову замислитися над тим, чи є ЄС правильним вибором. Як я говорив раніше: я нічого не виключаю", - написав у листі Кемерон.
Серед вимог, викладених у листі Кемерона - 4-річна заборону на мігрантів з країн ЄС та більше захисту для країн, які не входять до єврозони.
Раніше повідомлялося, що референдум про долю подальшого членства Великобританії в Євросоюзі може відбутися в 2017 році у зв'язку з тим, що переговори Лондона з Брюсселем з питання перегляду основоположного договору співтовариства зайшли у глухий кут.
Ще на початку жовтня ЗМІ писали, що британський уряд на чолі з Девідом Кемероном висунув низку вимог як умову збереження Сполученого Королівства в ЄС.
Наразі у Великобританії тривають політичні дискусії щодо виходу країни з Європейського союзу. На відміну від політиків, які ратують за негайний вихід з блоку, економісти радять не спішити. Так, британський політик і економіст, заступник лідера партії Ліберальних демократів Вінс Кейбл пише у колонці для The Guardian, що панічний і поспішний вихід з Євросоюзу - це стрибок у невідомість, який призведе до неочікуваних фінансових втрат.
Компанії, які торгують з ЄС, ледь встигли відновити свою довіру після найгіршої фінансової кризи останнього століття, і тепер їх просять знову зачекати, поки закінчаться дебати з приводу того, чи буде розірвана наявна мережа торгівельних та інвестиційних відносин. У часи, коли робочі місця мають первинне значення, 3, 5 млн робітників отримали додаткову ін'єкцію, що позбавляє їх ілюзій щодо гарантій їх зайнятості.
 Крім того, є ще один дивний аргумент: Британія повинна покинути ЄС для того, щоб зосередитися на активних ринках, що розвиваються. Але чому? Коли я відвідував Росію, Китай, Бразилію, Туреччину, Індію, Індонезію, В'єтнам, Корею та інші країни, я був вражений, наскільки Британія відстає від Німеччини і навіть Франції та Італії. Цим країнам зовсім не шкодить членство в ЄС. Проблеми Великобританії є набагато глибшими, і включають в себе тривалий період завищеного обмінного курсу порівняно з Європою.
Іноземні банки та інвестори побоюються перспективи розриву зв'язків Великобританії з ЄС.
Найбільше значення для консерваторів має City, або більш конкретно  - банки, а також твердження, що ЄС надмірно регулює їх роботу. Деякі з нас вже втратили віру в верховенство фінансових установ, які завдали Великобританії стільки економічних збитків. Хвіст фінансової столиці потрібно прищемити, і не дозволяти йому виляти британським собакою. Справді, завдяки нашим банківським реформам – за які ми вдячні радикалізму Лорда Лоусона - ці речі вже відбуваються так чи інакше.
Самі аргументи про банківські переваги виходу з ЄС є сумнівними. Лондонський Сіті формував і, можливо, непогано скористався із запровадження регулювання роботи сфери фінансових послуг ЄС, і цілком може постраждати в результаті витоку вільних банкірів, якщо країна вийде з єдиного ринку. Лорд-мер Роджер Гіффорд, важлива фігура, що представляє the City, з усім завзяттям стверджував, що іноземні банки, інвестори та управляючі активами всерйоз побоюються перспективи розриву зв'язків Великобританії з континентом.
Існує, однак, один серйозний і критичний аргумент, з яким доведеться мати справу представникам проєвропейського вектора розвитку країни. Після того, як єврозона стабілізується, вона цілком може перейти на більш глибокий рівень фіскальної, фінансової та політичної інтеграції, ніж це влаштовує Великобританію. Тоді Великобританія та інші все частіше опинятимуться у так званому норвезькому нормативному фіорді. Це в свою чергу прискорить формальний перегляд наших відносин.
У будь-якому випадку, настане момент, коли наші відносини з ЄС зазнають змін, і тоді доцільним стане проведення референдуму. Парламент вже вдався до кроків щодо прийняття законодавства про референдум. Вистрибувати зараз – означає вдаватися до нерозважливої крайності. Краще прислухатися до здорового глузду президента США: "Для початку краще спробувати полагодити річ, яка не працює, перш ніж повністю її розламати".

Немає коментарів:

Дописати коментар